そば Soba

「そば」は安くて、手軽で、美味しいので、日本人に最もなじみ深い食べ物の一つです。
 “Soba 蕎麦 Buckwheat noodles” are affordable, casual and tasty, so they are one of the most popular foods in Japan.

日本各地で、特に昼食として食べられています。
 They're eaten nationwide, especially for lunch.

最近では、自分で「そば」を打つ人もいます。
 In recent years, there's some people who make buckwheat noodles by themselves.

「そば」は様々な食べ方があります。
“Soba” are served in many different ways.

冷たい「そば」を濃厚な「そばつゆ」につけて食べるタイプがあります。
 There is a type of “Soba” which is eaten cold, with rich “Soba-tsuyu 蕎麦つゆ Soy-based dip for buckwheat noodles”.

「そば」が茹で上がると、茹で過ぎないように流水で洗います。
 When “Soba” have been cooked, rinse them quickly in running water to keep them from becoming over cooked.

普通、「ワサビ」や「薬味」として刻みネギが出されます。
 “Wasabi 山葵 Horseradish” and finely chopped Welsh onions are often served as “Yakumi 薬味 Spice”.

  砂場(荒川区三ノ輪)

一方で温かい「そば」もあります。
 Alternatively, “Soba” can be eaten hot.

多くの場合、「だし汁」と冷たい「そば」に使われる「つゆ」を混ぜて作られる「汁」をかけて出されます。
 In many cases, it's served in “Shiru Soup” made by mixing “Dashi-jiru だし汁 Broth” with a rich “Tsuyu つゆ Dipping sauce” used for cold “Soba”.

「そば」の上に乗せる具によっても様々な楽しみ方があります。
 There are various ways to enjoy “Soba” depending on the ingredients you put on it.

「そば」はよく「天ぷら」をはじめとする他の料理と一緒に提供されます。
 “Soba” is often served with other dishes such as “Tempura 天ぷら”.

「そば」を食べる時、ある作法があります。
 When you eat “Soba”, there is a manner to do it.

「そば」は威勢よく音を立ててすするのが良いとされています。
 “Soba” should be slurped up with gusto, noisily.

「そば」をすすると香りの成分をたくさん含んだ空気が大量に吸い込まれます。
 Slurping draws in plenty of air laden with the flavor of “Soba”.

これが鼻に抜けることで「そば」の香りが増幅されます。
 This air passes through the nose, amplifying the flavor of “Soba”.

「そば」は「奈良時代」以前に日本へ伝来しました。
 Soba was introduced to Japan before “Nara-jidai 奈良時代 Period”.

一旦「そば粉」にしてから「麺」に加工する調理法は、16世紀末あるいは17世紀初頭に生まれたと言われています。
 It is said that recipe once made “Soba-ko そば粉 Buckwheat” and processed into “Men Noodle” was born at the end of the 16th century or early 17th century.

日本では、大晦日に縁起がいい「そば」を食べる習慣があります。
 In Japan, there's custom of eating “Soba”, considered auspicious, on New Year's Eve.

それが、「年越しそば」です。
 It was known as “Toshikoshi-soba 年越しそば the buckwheat noodles eaten on New Year’s Eve”.

「そば」は細く長いことから延命・長寿と家族の幸福が長く続くことを願います。
 Long “Soba” symbolize long lives, continuity and the lengthening of family fortunes.

  深大寺 嶋田屋

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